09/12/2023

Εξι Ελληνόπουλα, πέντε άνδρες και μία κυρία, αγωνίζονται αύριο Κυριακή στο 29ο Ευρωπαικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου εντός του πάρκου Laeken των Βρυξελλών. Είναι – 10Κ/ώρα 15:35 Μάριος Αναγνώστου (γεν: 8 Οκτ 1999) του ΓΣ «Η Αναγέννηση» Λαμίας - 8Κ Κ23/14:35  Δάφνη Ευτυχία Τερέζα Λαβασά (γεν: 12 Ιουλίου 2001) του ΑΟ Βουλιαγμένης – 6Κ Κ20/13:50 Μάνος Γιώργος Σγουρός (γεν: 6 Ιαν 2004) του «Σητειακός» ΑΟ – 8Κ Κ23/15:05 Παναγιώτης - Ορφέας Γιαννάτης (γεν: 4 Ιαν 2002) του ΓΣ «Ηρακλής»,  Ορφέας Ιωάννου (γεν: 15 Ιουλίου 2003) και Νέστορας Κολιός (γεν: 15 ιαν 2001), αμφότεροι του ΑΓΣ Ιωαννίνων. Πρόκειται για την 6η συμμετοχή της εθνικής αντιπροσωπείας μας στον σπουδαίο θεσμό αυτής της άκρως θεαματικής δρομικής δραστηριότητας.

♦ Η φτωχή συχνότητα καταδεικνύει την επί δεκαετίες απαξίωση των μεγάλων αποστάσεων από την ίδια την Ομοσπονδία, τον ΣΕΓΑΣ και κυρίως τους…προύχοντες σε αυτόν = εκάστοτε προεδρεία και «επιτελικοί» τεχνικοί. Τα τελευταία τρία χρόνια εμφαίνεται μία… «κερκοπόρτα» αποσυμπίεσης. Με άλλα λόγια ορατή εστί η αλλαγή πορείας και επειδή το παρελθόν πάντα αιφνιδιάζει με την επικαιρότητά του θεωρώ ότι οι δρομείς μας αύριο θα καταφέρουν επιτυχίες! Αυτό το παρελθόν με…επικαιρότητα και μάλιστα πολύ κοντινό χαρακτηρίζει κυρίως τον Μάνο Σγουρό με τη Δάφνη Λαβασά. Προσγειώθηκαν στις Βρυξέλλες ερχόμενοι από τις ΗΠΑ. Εκεί ευτύχησαν την 18η Νοε να γευθούν τον υψηλό ανταγωνισμό του τελικού της ΝCAA με τις ομάδες των Πανεπιστημίων, τους Longhorns και τους Miami Canes αντίστοιχα. Προηγήθηκε βέβαια μία σειρά περιφερειακών αγώνων cross επίσης υψηλού επιπέδου ως απαίτηση για την πρόκριση…Τη δοσμένη αυτή εμπειρία υποστηρίζει το…παρελθόν από τα ΕΠΑ των κατηγοριών τους εντός θέρους.  

♦ O Μάνος αναδείχθηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές του τελικού των 3000μ εκεί στην Ιερή Πόλη, την Jerusalem. Δεν απέκτησε αυτό που άξιζε: ένα μετάλλιο…Σημείωσε με 8:20.39 την ταχύτερη επίδοση του προκριματικού αλλά στον τελικό ατύχησε. Η Δάφνη, εκεί στους υπερ – Βόρειους και στο Espoo κατάφερε εξαιρετική εμφάνιση: 6η στα 10000μ με 34:36.7. Οι δύο δρομείς μας γνωρίζουν πολύ καλά τους ανταγωνιστές τους. Ο Ολλανδός Niels Laros (γεν: 7 Απρ 2005), ο “νέος Jakob” όπως τον αποκαλούν, θεωρείται ο σίγουρος νικητής στα 6Κ της Κ20 ή των εφήβων, αν θέλετε… Ο ανερχόμενος αστέρας κατά τη συνέντευξη τύπου τόνισε: «Τιμή μου ότι με ονομάζουν διάδοχο του τεράστιου Νορβηγού. Επιστρέφω ύστερα από δύο έτη σε αγώνες cross. Aποτελεί νέα εμπειρία…Γνώρισα πριν από ολίγες ώρες τη διαδρομή…Εχει δυσκολίες, προκαλεί…Μου αρέσει! Ελπίζω ο καιρός να επιτρέψει τον ερχομό των φίλων μου». Σημ: η πόλη του, το Oosterhout, απέχει 194Κ από τις Βρυξέλλες. «Ανοιχτός» φαίνεται ο αγώνας στις άλλες θέσεις.

♦ Η Δάφνη ή @daphmasterrr, όπως “βγαίνει” στα social, με τις δηλώσεις της στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ και την επιμονή της στις λέξεις: εθνόσημο, σημαία, ενδιαφέρον…αποκάλυψε έμμεσα τις διαθέσεις της = θα κυνηγήσει την κούρσα! Πρόσθεσε αυτό: “Εμπνέομαι όταν εκπροσωπώ την Ελλάδα. Συγκινούμαι…Μάχομαι και κοιτάζω πάντα μπροστά. Καταθέτω ψυχή». Αναφέρθηκε επίσης στον 85ετή παππού της, κάτοικο Βρυξελλών. Είπε: «Θα παρακολουθεί από κάποιο σημείο της διαδρομής. Εγινε άλλο ένα κίνητρο! Επιθυμώ να του προσφέρω χαρά, υπερηφάνεια..». Ο αγώνας των 8Κ της Κ23 έχει φαβορί! Η Βρετανή Megan Keith, η πρωταθλήτρια των 5000μ στο Espoo και 2η στο Τορίνο πριν από ένα χρόνο, θεωρείται ανίκητη…Η ίδια απέφυγε να προβάλλει την όποια υπεροχή της. Ξεκίνησε με χιούμορ τις δηλώσεις. Είπε: «Εφερα μαζί μου τον άσχημο καιρό! Παραμένω στην κατηγορία του ταλέντου…Εχω δρόμο μπροστά μου. Εργάζομαι κατά το δυνατό…Θα προσπαθήσω για τη νίκη. Αναμένεται σκληρός αγώνας επάνω σε δύσκολη διαδρομή…».

♦ O Mάριος Αναγνώστου ενέταξε τους αγώνες cross στην προετοιμασία του για την indoor περίοδο. Eνίσχυσε την επιλογή του με τις δηλώσεις ότι η διαδρομή της Πηγής είναι εύκολη και δεν προετοιμάζει για τις δυσκολίες ενός Euro…Δεν αναζήτησε δικαιολογίες! Εννοείται ταυτόχρονα ότι ο πρωταθλητής μας δεν παραιτείται από τον αγώνα…Θα υπερ – προσπαθήσει για την καλύτερη εμφάνισή του στο θεσμό, δλδ μια θέση στην 15άδα. Δεν μετέχει σε αυτό τον αγώνα των 10Κ ο Jacob Ingebrigtsen, ο πρωταθλητής του 2022 αλλά και ο συμπατριώτης του Narve Nordas, ο αποκλεισθείς από τη NFIF. Μετέχει ο Henrik, ο αδελφός Ingebrigtsen…Φιγουράρουν στο πινάκιο εκκίνησης των 90 δρομέων ο Κενυάτης με Βελγική υπηκοότητα Isaac Kimeli, ο Ιταλός Yeman Crippa, ο Γάλλος Yann  Schrub, οι Βρετανοί Hugo Milner, Callum Johnson, Zak Mahamed, κα ♦ O Παναγιώτης - Ορφέας Γιαννάτης, o Ορφέας Ιωάννου και ο Νέστορας Κολιός εστιάζουν στο…σύνολο! Επιδιώκουν ως ομάδα να καταγράψουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία ώστε να παραλάβουν την υψηλότερη δυνατή θέση στον τελικό πίνακα των 8000μ της Κ23. Εννοείται  ότι η ατομική διάκριση ενισχύει το ομαδικό αποτέλεσμα… ♦ Οι έξι δρομείς μας γνώρισαν πρωί πρωί σήμερα τη διαδρομή με βροχερό καιρό, χαμηλή θερμοκρασία και δυνατό άνεμο. Ετρεξαν χαλαρά και αναγνωριστικά επί αυτής...Εκριναν ότι είναι δύσκολη! Παράλληλα έχει tricky εικόνα με τα τεχνητά εμπόδια... ♦ Παρακολουθείστε την εξέλιξη εδώ: http://youtube.com/@EuropeanAthletics και εδώ: https://allathletics.tv