24/08/2023

“The beauty of a huge long jump”: με τη λεζάντα αυτή, σχόλιο και ύμνο για τον Μίλτο Τεντόγλου (γεν: 18 Μαρ 1998) του ΓΣ Κηφισιάς, συνόδευσε η  World Athletics την άκρως καλλιτεχνική φωτό της Marise Nassour με την οποία πρόβαλε στο twitter την…πληρότητα του πρωταθλητή μας. Είχε προηγηθεί ολίγα λεπτά πριν άλλη ανάρτηση με το σχόλιο: "The master of the last jump". Ναι, ο τεράστιος άλτης από τα Γρεβενά κατέκτησε τη νίκη με άλμα, το 6ο, στα 8μ52 κατά το σημερινό τελικό του μήκους. Κατάφερε έτσι το πολυπόθητο και μοναδικό στον κόσμο 5x5!!! Συμ – πλήρωσε τα πέντε χρυσά μετάλλια στα ισάριθμα global πρωταθλήματα = Ολυμπιακοί Αγώνες, ΕΠΑ και WChamps (in και outdoor). Το «σετ» εκτείνεται στα οκτώ συνολικά χρυσά μετάλλια γιατί επιδεικνύει πέντε νίκες στα ΕΠΑ (3 in και 2 out). Χρειάστηκε απόψε να εργαστεί σκληρά γι΄αυτή την επιτυχία…Ο αγώνας εξελίχθηκε σε υψηλό επίπεδο.

Είχε όλα τα χαρακτηριστικά = επιδόσεις, εναλλαγές, ένταση, κοκ. Ο Μίλτος έπραξε όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια στους ΟΑ «Tokyo 2020». Πραγματοποίησε στο φινάλε την καλύτερη προσπάθειά του και προσπέρασε τον εκπληκτικό Wayne Pinnock (γεν: 24 Οκτ 2000) από την Τζαμάικα (= 8μ50 στη 2η). Εισήλθε στον αγώνα ως 9ος στη σειρά όπως αυτή ορίστηκε στο πινάκιο συμμετοχής… Ελαβε ισχυρό προβάδισμα και πρόγευση νίκης από το 1ο άλμα = 8μ50, επίδοση SB. Εξερχόμενος από το σκάμμα επέδειξε μεγαλείο συμπεριφοράς και ευ αγωνίζεσθαι… Ζήτησε συγκράτηση από την «εξέδρα» του. Ναι, χιλιάδες Ελληνες από όλη την Ευρώπη γέμισαν το διάζωμα στην πλευρά του σταδίου όπου διεξαγόταν το αγώνισμα… Κυρίως επιθυμούσε οι ανταγωνιστές του να μη νοιώσουν πίεση από τις εκδηλώσεις τους! Εθεσε προτεραιότητα τη χαρά του ανταγωνισμού ώστε να φτάσει στη νίκη έχοντας αυτόν ως κίνητρο…

Ακολούθησαν ο Pinnock με άλμα στα 8μ40 και ο Κινέζος Jianan Wang (γεν: 27 Αυγ 1996), ο πρωταθλητής του WCh «Oregon 2022», με 8μ05. Ολίγα λεπτά πριν ο Σουηδός Tobi Montler (γεν: 15 Φεβ 1996), ως 8ος στη σειρά, προσγειώθηκε στα 8μ00. Αυτοί σύστησαν την τετράδα της Α’ προσπάθειας. Κατά την εξέλιξη της Β’ η «συμμορία» των τριών Τζαμαικανών επεφύλαξε διαδοχικές ανατροπές. Ιδού αυτές με τη χρονική σειρά τους: Tajay Gayle (πρωταθλητής του 2019) 8μ17, Carey McLeod 8μ27 και Pinnock 8μ50. Ο Μίλτος έγραψε το πρώτο «Α»… Ετσι ο Pinnock προσπέρασε στην πρώτη θέση! Αυτή η εξέλιξη όρισε ότι Τεντόγλου χρειαζόταν ένα άλμα πέρα από τα 8μ40 για να κατακτήσει τον τίτλο. Κατάφερε την υπέρβαση στο 6ο, το έσχατο…

Ας «μιλήσει» καλύτερα ο πίνακας με τη σειρά των αλμάτων     
Τεντόγλου             8μ50        x        8μ39      x         8μ30     8μ52
Pinnock JAM          8μ40     8μ50     6μ39    8μ03    7μ96      8μ38
Gayle JAM              6μ50     8μ17        x         x         8μ11      8μ27
McLeod JAM          7μ90     8μ27         x       6μ57       -         7μ19
Wang CHN              8μ05     8μ02         x       7μ88       x         7μ91
Montler SWE           8μ00    3μ03          x       7μ92     7μ87        x

► Ο Μίλτος, "ο μαίστορας του ύστατου άλματος" κατά τον σχολιασμό του διαχειριστή των social της WA στάθηκε στην άκρη του διαδρόμου γι΄αυτό το 6ο και αποφασιστικό... Πίσω του φαινόταν ο ανταγωνιστής, ο Wayne Pinnock, "μέτοχος" κατά το δυνατόν στην ατμόσφαιρα της ευγένειας και του "ευ αγωνίζεσθαι"...Ακολουθούσε το ρυθμικό χειροκρότημα της εξέδρας! Ο πρωταθλητής μας προσγειώθηκε στα 8μ52 και αγκάλιασε τη νίκη... Εξήλθε από το σκάμμα μάλλον προβληματισμένος! Δεν πανηγύρισε... Σύστησε ηρεμία στους θεατές και αμέσως συγκεντρώθηκε στην επερχόμενη προσπάθεια του Τζαμαικανού. Ανταπέδωσε μετέχοντας επίσης στο ρυθμικό χειροκρότημα! Ο Pinnock ήταν απειλητικός....Κατάφερε μεγάλο άλμα = 8μ38. O Mίλτος γύρισε προς τους Ελληνες στην εξέδρα και σήκωσε τα χέρια. Πανηγύρισε απλά και σεμνά... Πίσω του κατέφθασε ο Pinnock.  Προέκυψε αυτή η παρακάτω στιγμή!!! 

    

Παρέλαβε στη συνέχεια τη σημαία μας και συνέχισε τα πανηγύρια με άλλο τρόπο αλλά πάντα συγκρατημένος. Αργότερα στη "μικτή ζώνη" εξήγησε γιατί έδειχνε προβληματισμένος. Είπε: "Εκνευρίστηκα γιατί μπορούσα παραπάνω... Αφησα το αριστερό πόδι να συρθεί στην άμμο. Εχασα έτσι άλμα στα 8μ70. Μέγα λάθος! Θα το θυμάμαι πάντα...".  Συνέχισε με χιούμορ και χαμόγελο τις δηλώσεις του. Τόνισε: “Είμαι πρωταθλητής κόσμου. Κατάφερα στην τελευταία προσπάθεια να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Είμαι πολύ χαρούμενος. Χάρηκα τον αγώνα! Επιθυμούσα ένα μεγάλο ρεκόρ, το πανελλήνιο... Οι θεατές ήταν φανταστικοί. Βρέθηκαν πολλοί Ελληνες εκεί στην εξέδρα... Ενοιωθα την υποστήριξή τους. Σίγουρα ένοιωσα την πίεση των Τζαμαικανών...Αυτός είναι ο αγώνας. Μετά το 3ο άλμα αισθάνθηκα κάποιες κράμπες... Ολα εξελίχθηκαν καλά!"