30/07/2022


Να γυρίσουμε ολίγον το χρόνο πίσω…ή πολύ; 16η Απριλίου 2015: η WA υπερβαίνει τις διαδικασίες, κάτι συνηθισμένο από τον sir Seb Coe, τον πρόεδρο. Αναθέτει απ΄ευθείας στην πολιτεία του Oregon και τη διάσημη ως Track Town, την Eugene το WChamps 2021. Η πόλη με το υπέροχο και πλήρες πανεπιστημιακό sport complex όπου δεσπόζει το Hayward Field ήταν ελκυστική ως venue!!! Kατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών trials της USATF τις χρονιές του 2008 και του 2012 συγκέντρωνε περισσότερους από 20χιλ θεατές κάθε βραδυά… Αυτή η υπερ – συγκέντρωση επαναλήφθηκε και εντός του 2016 για την ίδια αγωνιστική διαδικασία. Οιωνοί σπουδαίοι! Οι αρμόδιοι ένοιωθαν σίγουροι για sold out όλες τις ημέρες διεξαγωγής του WChamps… Η σιγουριά εδραιώθηκε όταν το πρωτάθλημα μετατέθηκε για τον περασμένο Ιούλιο. Ας επιστρέψουμε σε εκείνες τις κοντινές ημέρες και ας εστιάσουμε στα αθόρυβα ή περίεργα συμβάντα…
1ο η Track Town «πάλαιψε» να γεμίσει το στάδιο!
Tην Παρασκευή 22η Ιουλίου η Αμερικάνα Sydney McLaughlin πέτυχε μια…προαναγγελθείσα επίδοση κόσμου. Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι διατέθηκαν μόνο 12054 εισιτήρια. Εγινε ο υψηλότερος αριθμός όλων των ημερών…Ξεκίνησαν βέβαια επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις περί του «γιατί». Οι τιμές χαρακτηρίστηκαν υψηλές από την ημέρα κυκλοφορίας των εισιτηρίων. Ανέβηκαν ολίγον ή αρκετά από τις επί πλέον χρεώσεις που επέβαλαν οι πλατφόρμες διακίνησης και άλλοι μεσάζοντες. Η χρονική ταύτιση με την παγκόσμια κρίση οδήγησε ένα ικανό αριθμό θεατών να περιοριστεί στην τηλεθέαση. Βέβαια συνέβαλαν και άλλες τρέχουσες καταστάσεις, πχ η πανδημία, ο πόλεμος Ρωσίας vs Ουκρανίας, κοκ.


2ο οι Αμερικάνες κατέκτησαν μετάλλια και στις τέσσερις ρίψεις!
Οι κυρίες της team USA καθυστερούσαν στην κατάκτηση μεταλλίων σε όλες τις ρίψεις. Η στατιστική μετρά 50 γυναικείους τελικούς σε όλες τις διοργανώσεις του WChamps από το εναρκτήριο του 1983. Οι Αμερικάνες επιδεικνύουν σε αυτούς μόλις ένα αργυρό μετάλλιο!!! Ως ηρωίδα αναγνωρίζεται η σφαιροβόλος Jillian Camarena – Williams για την κατάκτησή του με βολή στα 20μ02 κατά τους αγώνες «Daegu 2011». Εκεί στη Eugene έγιναν πρωταγωνίστριες…Αναλυτικά και κατά χρονική σειρά επιτυχίας: Chase Ealey 1η στη σφαιροβολία με 20μ49, Brooke Andersen 1η στη σφυροβολία με 78μ96, Valerie Allman 3η στη δισκοβολία με 68μ30 και Kara Winger 2η στον ακοντισμό με 64μ05.  
3ο η φτωχή συγκομιδή των ανδρών της Αιθιοπίας!
Εικοσιένα μετάλλια μετρούν οι άνδρες Αιθίοπες στους αγώνες δρόμου εντός σταδίου των WChamps από το 2001 έως και το 2013. Καθυστερούσε η κατάκτηση στα 3000μ St. Επιτέλους αυτή ήλθε στο πρωτάθλημα «Doha 2019» με τον Lamecha Girma. Κατέκτησε το αργυρό με επίδοση 8:01.36. Επανέλαβε την επιτυχία του στο Hayward Field με 8:26.01. Αυτό έμελλε να είναι το μοναδικό εντός σταδίου για την Αιθιοπία (σημ: θυμίζω Αιθίοπες έγραψαν το 1 – 2 στο μαραθώνιο, δλδ σε αγώνα εκτός σταδίου).

4ο ο απογοητευμένος Grant Fisher!
«Πάλαιψε» και στις δύο κούρσες… Ο Αμερικάνος Grant Fisher τερμάτισε 4ος στα 10000μ σε 27:28.14 και 6ος στα 5000μ σε 13:11.65. Θα είχε καλύτερη κατάταξη στα 5000μ αν απέφευγε την επαφή με το διαχωριστικό του στίβου; Ερώτημα χωρίς χρηστική απάντηση… Εισέπραξε συνολικά 23000$, την προβλεπόμενη αμοιβή της WA. Ο ίδιος δήλωσε πλήρως απογοητευμένος επιβεβαιώνοντας τα δόγματα made in USA = «όλα ή τίποτα» και «ο πρώτος είναι πρώτος, οι άλλοι τίποτα».
5ο η «πόρτα» στον Alberto Salazar!
H απαγόρευση εισόδου στον Alberto Salazar φαίνεται παράλογη όχι μόνο απίστευτη. Εκεί στο Hayward Field ο δρομέας του παρελθόντος και σήμερα διάσημος κόουτς είχε εγκαταστήσει το «βασίλειό» του! Ηταν αφεντικό…Oregon project, επιμέλεια/επίβλεψη προετοιμασίας κορυφαίων δρομέων, πχ Mo Farah, κ.α. Ο Alberto παρακολούθησε το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός από την tv γιατί ισχύει η βαριά τιμωρία του από δύο μάλιστα φορείς για τη γνωστή υπόθεση αναβολικών.
6ο ο Galen Rupp έτρεξε sub 2ω10 αλλά τερμάτισε 19ος! 
Τον Αύγουστο του 2016 ο Galen Rupp με επίδοση 2ω10:05 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του μαραθωνίου των ΟΑ «Rio 2016». Ετρεξε σε 2ω09:36 τον μαραθώνιο του «Oregon 2022» και βρέθηκε στην 19η θέση! Με αυτή την επίδοση θα αναδεικνυόταν πρωταθλητής στα WChamps της ιστορίας, εκτός από τέσσερα! Που οφείλεται αυτό; Στην τεχνολογία των υπερ – υποδημάτων; Στην ευνοική νέας χάραξης διαδρομή;