22/07/2022

Οδεύοντας προς τον τελικό των 200μ, ικανός αριθμός φίλων των σπριντ και κύρια οι Αμερικάνοι, έβλεπαν τον 18χρονο Erriyon Knighton (γεν: 29 Ιαν 2004) ως τον ικανότερο να «καθαιρέσει» τον Lyles, τον πρωταθλητή στη «Doha 2019» με 19.83. Σε εκείνη την κούρσα ο Noah (γεν: 18/7/1997) ήταν ο μόνος εκπρόσωπος της team USA από τους οκτώ δρομείς. Ναι ο Knighton έτρεξε εντυπωσιακά, όπως συνηθίζει, τη στροφή σήμερα στο Hayward Field της Eugene/OR κατά την 7η ημέρα του WChamps αλλά ο εσωτερικός διάδρομος δεν έδωσε πλεονέκτημα… Ακριβώς μπροστά του ο Lyles εισήλθε πρώτος στην τελική ευθεία, καθαρά και με την απαιτούμενη υπό πίεση ταχύτητα! Πέρασε τη γραμμή τερματισμού θριαμβευτής όταν το χρονόμετρο έδειχνε 19.32, δλδ ισοφάριση εθνικής επίδοσης. Εστιάζοντας σε αυτή ένοιωσε μια δόση απογοήτευσης…Δύο – τρία λεπτά αργότερα η ένδειξη στον πίνακα άλλαξε, «έπεσε» στα 19.31 = εθνική επίδοση και η 3η ταχύτερη όλων των εποχών στον κόσμο (σημ: 1ος Usain Bolt 19.19 Berlin 2009 και 2ος Yohan Blake 19.26 Brussels 2011).

Αυτό πυροδότησε τη διάθεσή του! Βελτίωσε την επίδοση του Michael Johnson, ένα «σημάδι» που επί 26 έτη φαινόταν απρόσιτο... Ακολούθησε η επιβεβαίωση ότι συμπλήρωσαν το βάθρο, 2ος ο Kenneth Bednarek με 19.77 και 3ος ο Erriyon Knigthon με 19.80. Η team USA σάρωσε τα μετάλλια!!! Ο Joseph Fahbulleh εκ Λιβερίας, ο κυρίαρχος του NCAA στο ίδιο στάδιο με την ομάδα των «Gators», τερμάτισε 4ος σε 19.84. Ο Lyles χτύπησε δυνατά το χέρι του στην πίστα, σηκώθηκε, έσκισε τη φανέλα του και έτρεξε να γιορτάσει στις αγκαλιές της οικογένειάς του. Εκεί τον πρόλαβε ο Johnson για να τον συγχαρεί. Ακολούθως παρέλαβε μια σημαία και έψαξε τους teammates για να συνεχίσουν τα πανηγύρια. «Έχω καταρρεύσει από την κούραση σε προπονήσεις δουλεύοντας το κομμάτι μετάβασης από τη στροφή στην ευθεία…» τόνισε αργότερα όταν συνάντησε τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι ήμουν αργός! Όλοι ονειρεύονται μια τέτοια ημέρα. Σήμερα ήταν δική μου…». Ο έφηβος Erriyon Knighton δήλωσε: «Είμαι τόσο μικρός  και βρίσκομαι στο βάθρο…Ερχονται κι άλλα! Ο Noah ισχυρίζεται ότι θα γίνω ένας από τους καλύτερους…».

Λεπτά νωρίτερα, η Shericka Jackson από την Τζαμάικα με μια εξίσου απαράμιλλη εμφάνιση απείλησε τη στοιχειωμένη επίδοση κόσμου της Florence Griffith –Joyner, τα 21.34 στους ΟΑ «Seoul 1988». Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον αγώνα των γυναικών σε 21.45 (!!!) με εκπληκτικά δυναμική κινησιογραμμή…Η επίδοση αποτελεί νέo CR και NR. Η Shelly-Ann Fraser-Pryce, κυρίαρχος των 100μ σε ένα πέμπτο διαδοχικό WChamps, ακολούθησε 2η σε 21.81. Πρόλαβε το χάλκινο μετάλλιο η Βρετανή Dina Asher - Smith σε 22.02 η πρωταθλήτρια στη «Doha 2019». Τέταρτη τερμάτισε η πολύ πολύ αξιόλογη Aminatu Seyni από τη Νιγηρία σε 22.16. Η πολλά υποσχόμενη Αμερικάνα, η Abby Steiner κυρίαρχος του NCAA, «κόλλησε» στους βατήρες (αντίδραση 0.200). Κατάφερε την 5η θέση σε 22.26. Απέτυχε η δις - Ολυμπιονίκης Elaine Thompson - Herah = 7η σε 22.39. «Αισθάνομαι υπέροχα! Βγήκα στο στάδιο και παρουσίασα την παράστασή μου…Πρωταθλήτρια με επίδοση εθνική και αγώνων. Επιτέλους κατέκτησα τον ποθητό τίτλο» δήλωσε η Shericka.


► Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας με τη συμμετοχή της σε ολίγες ώρες (16:15 ζωντανή μετάδοση ΕΤ3) στον τελικό των 35χλμ βάδην επιδιώκοντας την καλή παρουσία, στην 4η συμμετοχή της σε WChamps. Η πρωταθλήτριά μας επιδεικνύει την 8η θέση των 20χλμ  στους ΟΑ"Tokyo 2020" και την σπουδαία εμφάνιση στον ομαδικό αγώνα του WCup της Muscat. Προφανώς φιλοδοξεί να ολοκληρώσει σε μια καλύτερη κατάταξη από αυτές που αναγράφει η ιστορία, δλδ την 6η θέση της Αθηνάς Παπαγιάννη στο "Helsinki 2005" ή την 7η της Αθανασίας Τσουμελέκα στο "Paris 2005". Πλαισιώνεται στην εκκίνηση από τις ικανότατες Χριστίνα Παπαδοπούλου και Έφη Κουρκουτσάκη. Οι δύο βαδίστριες στοχεύουν στην επιτυχία ΡΒ και στις αγωνιστικές εμπειρίες.