18/03/2022

Ο Μιλτιάδης Τεντόγλου κατέθεσε στο Βελιγράδι περαιτέρω στοιχεία της κυριαρχίας του! Αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με 8μ55 στο δεύτερο άλμα κατά τον τελικό του μήκους του indoor WChamps 2022 της WA, εκεί στην αρένα Stark. Δεν ευρίσκεται, πλέον, ή δύσκολα θα βρεθεί στο κοντινό μέλλον εν ενεργεία άλτης για να συγκριθεί μαζί του!!! Ο 23χρονος Ολυμπιονίκης μας, θυμίζω, κέρδισε τον πρώτο μεγάλο τίτλο του στο ΕΠΑ του 2018 στο Βερολίνο. Πρώτευσε με 8μ15 (8 Αυγ). Επτά μήνες αργότερα «πέταξε» στην κορυφή του βάθρου του ΕΠΑ indoor της Γλασκώβης με άλμα στα 8μ38 (3 Μαρ 2019). Η αγωνιστική ανάπαυλα της πανδημίας δεν τον επηρέασε. Σαν έτοιμος από καιρό το περασμένο καλοκαίρι στους ΟΑ «Tokyo 2020» με το έκτο άλμα του στα 8μ41 ισοφάρισε το «σημάδι» του Κουβανού Juan Miguel Ecevaria και «χρυσώθηκε» γιατί παρουσίασε ευνοικό πλεονέκτημα κατά τη δεύτερη προσπάθειά του. Κατέχει, πλέον, μιά τετράδα  μεταλλίων του ιδανικού χρώματος, κατακτηθέντα όλα σε διεθνή πρωταθλήματα.

Δείχνει ασταμάτητος γιατί επέδειξε και πληρότητα…Ιδού πως! Ξεκίνησε τη συνεδρία του τελικού με ένα άλμα υπολογιζόμενο πάνω από τα 8μ60… Το ανθρώπινο μάτι είδε προσπάθεια οριακή αλλά υγιή, πεντακάθαρη. Η εφαρμοζόμενη τεχνολογία έδειξε «foul», προσέφερε δυσαρέσκεια στον αθλητή και απορία στους θεατές εντός αρένας αλλά και εκτός (τηλεθεατές). Οκτώ από τους 14 άλτες χρεώθηκαν ως «Χ» την πρώτη προσπάθειά τους. Δείγμα της έντασης; Μάλλον απόφαση των «συστημάτων» επίβλεψης…Ελαβε προβάδισμα ο Νοτιοαφρικάνος Cheswill Johnson με 8μ02. Ο Μίλτος αποδέχθηκε έτσι ή αλλιώς την κατάσταση! Απάντησε σε όλους, ανταγωνιστές και «μηχανές» με το δεύτερο άλμα του = 8μ55!!! «Κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο, το έβδομο στην ιστορία των indoor WChamps για την Ελληνική αντιπροσωπεία. Η πληρότητά του εκφράστηκε με αποδοτική αντίδραση και ταυτίστηκε με το «7», τον αριθμό και σύμβολό της στα ιερά και φιλοσοφικά βιβλία (Γένεση 7:2-4, Αποκάλυψη 1:20 και 4:5, 5:1, 5-6). Ποιος είχε το ταλέντο, τη δύναμη της στιγμής να πλησιάσει σε αυτή την επίδοση; Κανένας!

Απλά ακολούθησε ως 2ος ο Σουηδός Thobias Montler με 8μ13, δλδ 42 εκατ μακρυά. Οι δύο Αμερικάνοι, ο Marquis Dendy με 8μ27 και ο Jarrion Lawson με 8μ19 προσπέρασαν κατά την 3η προσπάθεια. Ο Κουβανός Maykel Masso υπερ – προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε έγκυρο άλμα. Αποχώρησε άδοξα…Δεν μεταβλήθηκε η κατάταξη στον 4ο και 5ο γύρο. Αποφασιστικός αποδείχθηκε ο Montler στο 6ο άλμα. Προσγειώθηκε στα 8μ38 και εκτόπισε τους Αμερικάνους καταλαμβάνοντας αυτός την 2η θέση.  Ο Τεντόγλου μετρήθηκε με 8μ26 (4ο άλμα). Δεν δοκίμασε στο 5ο... «Εκλεισε» τη συνεδρία με επανάληψη πληρότητας: 8μ51! Υποκλίθηκε ευγενικά σε συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες εκ Γρεβενών που βρέθηκαν οδικώς στο Βελιγράδι…Αργότερα τους αφιέρωσε τη νίκη και συνέχισε να παίζει στις δηλώσεις του με τους αγαπημένους του αριθμούς, τις επιδόσεις. Είπε: «…τι 8μ55 και τι 8μ70. Ένα τίποτα…». Οποιος παρεξηγεί αυτά τα ολίγα ειπωθέντα δεν γνωρίζει τον Μίλτο ως οντότητα, σύνολο και αγνοεί την ομορφιά της πληρότητας…Εύγε παλληκάρι μας! Να σε έχει ο θεός καλά… Η Σοφία Σακοράφα με αφορμή τη "χρυσή" επιτυχία δήλωσε:"Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι μας χάρισαν σήμερα μια σπουδαία διάκριση. Μας έκαναν να συγκινηθούμε και να αντιληφθούμε για μία ακόμη φορά πως ο αθλητισμός είναι η έκφανση της ζωής που μπορεί να προσφέρει μοναδικά συναισθήματα. Όλοι στην Ομοσπονδία είμαστε υπερήφανοι για αυτό τον αθλητή, για τη συνέπεια του, την προσπάθεια του και τη διαδρομή του, που βρίσκεται μόνο στην αρχή της. Καλή συνέχεια στον Μίλτο και σε όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας. Συνεχίστε να μας κάνετε περήφανους"