19/02/2022

Ακραία κατάσταση υποδέχθηκε τους χιονοδρόμους του σκι αντοχής σήμερα προτελευταία αγωνιστική των ΧΟΑ «Beijing 2022». Ισχυρή από βορά ανεμοθύελλα επικρατούσε εκεί ψηλά στο ski center της Zhangjiakou… Σταθερή πνοή 34χλμ/ω με ριπές!!! Απογείωνε το χιόνι και δημιουργούσε στρόβιλους… «Ψήλωνε» η αίσθηση της θερμοκρασίας (μείον 16β). Οι αρμόδιοι της FIS,  ανάμεσά τους Ολυμπιονίκες όπως η Seraina Mischol, η Ella Gjoemle, κ.α. συσκέφθηκαν και έλαβαν μέτρα. Αποφάσισαν αυτό: «λόγω των ισχυρών ανέμων και των ακραίων συνθηκών που προκύπτουν στην πορεία, η απόσταση των αρχικά προγραμματισμένων 50km θα μειωθεί στα 30km. Η απόφαση λήφθηκε γιατί αφορά την ασφάλεια των αθλητών. Απατείται να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης τους στις συνθήκες αυτές. Νέα ώρα έναρξης ορίζεται η 15:00 τοπική - αρχική ώ.έν. 14:00». Εξήντα χιονοδρόμοι στάθηκαν στην εκκίνηση έτοιμοι για την ηρωική προσπάθεια με ισχυρό κόντρα άνεμο και εντονότερη αίσθηση του κρύου… Ο Απόστολος Αγγέλης ξεκίνησε με το bib No 52. Πολύ δύσκολη η κίνηση όλων! Μια ομάδα 15 σκιέρ αποτελούμενη από Ρώσους, Νορβηγούς, Γάλλους, Φινλανδούς, κοκ έλαβε το προβάδισμα. Με την ολοκλήρωση της πρώτης στροφής των 7100μ άρχισαν υποχωρήσεις, όπως του δις - Ολυμπιονίκη Johannes Høsflot Klæbo. Ανέλαβε επικεφαλής ο Alexander Bolshunov και με επιμονή επέβαλε το ρυθμό του. Δύο από τους Νορβηγούς, «ειδικοί» στην αντοχή, ο Hans Christer Holund και ο Simen Hegstad Krüger επέλεξαν να αντικαταστήσουν τα πέδιλά τους στα «μισά». Ο Krüger κατάφερε να επανέλθει στο «μέτωπο» του αγώνα. Τόλμησε και ανέλαβε τον ρόλο του ρυθμιστή. Όταν απέμεναν λιγότερα από 6χλμ της «κοντής» διαδρομής δέκα χιονοδρόμοι έδειχναν διεκδικητές των μεταλλίων.  Όλοι τήρησαν για αρκετά λεπτά αναμονή… Ποιος θα τολμούσε την επίθεση; Βέβαια ο Bolshunov ήταν αυτός… Οδήγησε μια ομαδική κίνηση, δλδ «παρέσυρε» τους συμπατριώτες του, τον Ivan Yakimushkin και τον Artem Maltsev. Καταδίωκαν δύο Νορβηγοί, ο Simen Hegstad Krüger με τον Sjur Røthe. Ο Bolshunov συνέχισε να πιέζει κυρίως στις απότομες ανηφόρες. Εισήλθε στο στάδιο με σαφές πλεονέκτημα! Τερμάτισε και πανηγύρισε το 3ο χρυσό μετάλλιο στους 24ους ΧΟΑ. Επίδοση 1ω11:32. Τον πλαισίωσε στο βάθρο, 2ος ο Yakimushin με +00:06. Πρόλαβε το χάλκινο μετάλλιο ο Krueger με +00:07.

Ο Αγγέλης τερμάτισε 59ος, δλδ τελευταίος με +22:31 (σημ: η παραπάνω φωτό δημοσιεύθηκε σε διεθνή μμε υψηλής αναγνωσιμότητας). Κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια από την 58η στην 59η θέση. Μετά τον τερματισμό του δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Γιώργο Μαυρωτά, τον ΓΓΑ. Η ΕΟΕ ανάρτησε στο fb αυτό: «Ηρωϊκή προσπάθεια του Απόστολου Αγγέλη στα 50 χλμ των δρόμων αντοχής, στο παγωμένο Πεκίνο. Τερμάτισε στην 59η θέση σε θερμοκρασία -15 βαθμών με το πρόσωπο του παγωμένο και τα πρώτα συγχαρητήρια τα πήρε από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά». Η FIS σε δική της ανάρτηση στο instagram τόνισε: «30χλμ αντί για τα γνωστά 50… Συγχαρητήρια σε όλους γιατί κατέκτησαν αυτές τις συνθήκες σήμερα». Παράλληλα ανακοίνωσε επίσημα ότι αυτές επέβαλαν αλλαγή ώρας εκκίνησης στον αυριανό αγώνα των γυναικών: 11:00 τοπική, δλδ 05:00 Ελλάδας για όσους επιθυμούν θέαση του γεγονότος μέσω ΕΡΤ ή Eurosport Hellas. Η απόσταση παραμένει ίδια: 30χλμ. Μετέχουν 65 χιονοδρόμοι, ανάμεσά τους η Μαρία Ντάνου με το bib No 52. Δεν αγωνίζεται η Νεφέλη Τίτα.
### Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς επισκέφθηκε την team Hellas στο «καμαράκι» της εντός του σταδίου. Διακρίνονται μαζί του στο στιγμιότυπο ο Χρήστος Τίτας, ο Δήμος Γυρούσης, ο Τίμος Τσουρέκας, η Νεφέλη Τίτα και ο Απόστολος Αγγέλης.