13/02/2022

Νωρίς – νωρίς, στο 17ο δεύτερο και τα 30/100 της κατάβασής του ο 27χρονος Γιάννης Αντωνίου του ΕΟΣ Καρπενησίου υποχρεώθηκε σε έξοδο κατά το πρώτο σκέλος του GS εκεί στο Alpine Skiing Center της Yanqing και στο πλαίσιο των ΧΟΑ «Beijing 2022». Ο χιονοδρόμος μας αγωνίστηκε με το bib 64 σε συνθήκες σφοδρής χιονοθύελλας… Η πίστα ανανεωνόταν συνεχώς με φρέσκο χιόνι και αυτό δυσκόλεψε την προσπάθεια όλων! Βέβαια οι ευρισκόμενοι «ψηλά» στο πινάκιο εκκίνησης αντιμετώπισαν κατά τι εντονότερες δυσκολίες…Αλλοι δεκαεπτά σκιέρ από το bib 50 και πέρα εξήλθαν της πίστας και μάλιστα ένας αριθμός νωρίτερα από τον Γιάννη! Δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης για διάστρωση/εξομάλυνση της πίστας γιατί απουσίαζε η αιτία περί διακοπής του αγώνα! Τριαντατρείς συνολικά χιονοδρόμοι δεν ολοκλήρωσαν την κατάβασή τους. Επέζησε…ο Κύπριος Γιάννος Κουγιουμτζιάν! Τερμάτισε σε 1:20.66, δλδ κινήθηκε «κρατημένος», και κατέλαβε την 50η θέση στους 54. Ο Ελβετός Marco Odermatt ως 1ος παρέλαβε προβάδισμα νίκης με πλεονέκτημα μόλις 4/100 έναντι του Αυστριακού Stefan Brennsteiner και 8/100 από τον Γάλλο Mathieu Faivre, τον πρωταθλητή κόσμου του 2021. Επιδόσεις: 1:02.93, 1:02.97 και 1:03.01 αντίστοιχα. Χάραξη/σχεδιασμό κούρσας ανέλαβε ο Αυστριακός Bernd Brunner. Τοποθέτησε 49 μπλέ – κόκκινες πόρτες. Εστριβαν οι 46. Ο Νορβηγός Henrik Kristoffersen, 4ος της κατάταξης σχολίασε τις συνθήκες με δυό λόγια: «πάντα χαίρομαι το χιόνι αλλά σήμερα δυσκολεύει τη δουλειά μας…». Παράταση έναρξης κατά 70 λεπτά έλαβε η δεύτερη κατάβαση ώστε να συμβεί εξομάλυνση όπου ήταν δυνατό. Ηταν η πρώτη ημέρα χιονόπτωσης εντός του αγωνιστικού προγράμματος των ΧΟΑ. Οι οργανωτές υποστήριζαν την πίστα Ice River εκεί ψηλά στα 1700 υψόμετρο με τεχνητή χιόνωση! Όταν οι χιονοδρόμοι επανήλθαν στη δράση είχαν όπως προβλέπεται μπροστά τους μια άλλη χάραξη στη διαδρομή με 47 πόρτες και τις 46 για στροφή και έντονη ανησυχία για πιθανή επάνοδο χιονόπτωσης. Ο 27χρονος Marco Odermatt επέδειξε αγωνιστική ωριμότητα, κατέβηκε υπέροχα την πίστα με φρένο όπου χρειαζόταν, υπερασπίστηκε το πλεονέκτημα του και πανηγύρισε την πρώτη Ολυμπιακή νίκη του. Σύνολο χρόνου: 2:09.35 (1:02.93+1:06.42). Ανατροπή κατέγραψε ο Κροάτης Zan Kranjec. Εκκίνησε το 2ο σκέλος ως έβδομος ταχύτερος και ανήλθε στο 2ο σκαλοπάτι του βάθρου με σύνολο 2:09.54 (1:03.71+1:05.83). Ο Γάλλος Mathieu Faivre συντήρησε το κεκτημένο με 2:10.69. «Μέτρησε» ο Κύπριος Γιάννος Κουγιουμτζιάν στην τελική κατάταξη. Κατέλαβε την 42η θέση με σύνολο 2:42.51. Επιτυχία! 

         Οι άνδρες της Ρωσικής 4χ10χλμ στις «ράγες» των γυναικών!  
Οι άνδρες της Ρωσικής τετράδας 4χ10χλμ σκι αντοχής (Chervotkin, Bolshunov, Spitsov, Ustiugov) εμπνεύστηκαν από την επιτυχία των γυναικών, οδήγησαν από νωρίς τον ανταγωνισμό και κατέκτησαν την Ολυμπιακή νίκη εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Zhangjiakou όπου φιλοξενούνται τα βορεινά αθλήματα στο πλαίσιο των ΧΟΑ «Beijing 2022». Η «κόκκινη» ομάδα επανήλθε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ύστερα από 42 χρόνια!!! Τότε, τον Φεβρουάριο του 1980, είχε κατακτήσει το χρυσό στους αγώνες του Lake Placid των ΗΠΑ. Πολύτιμη αποδείχθηκε η εκτίμηση του Alexey Chervotkin, του πρώτου στη σειρά αλλαγών, και η επιδειχθείσα αποφασιστικότητα. Επιτέθηκε νωρίς – νωρίς και παρέδωσε σκυτάλη στον Alexander Bolshunov, τον Ολυμπιονίκη των 15χλμ, με πλεονέκτημα 00.34 από τον Νορβηγό Emil Iversen με ειδικότητα στο σπριντ. Οι μέλλοντες Ολυμπιονίκες δεν ξανακοίταξαν πίσω… Συνεργάστηκαν άριστα, κατέθεσαν τον καλύτερο εαυτό τους πάντα βέβαια υπό τις οδηγίες των τεχνικών τους. Η διαφορά μεγάλωσε με την ολοκλήρωση των 20 χλμ (2χ10) της κλασσικής τεχνικής. Εφτασε το +0:59.5! Ανταγωνιστής στο δεύτερο σκέλος από την πλευρά των Νορβηγών ήταν ο Paal Golderg. Φαινόταν κατά την εξέλιξη της 3ης αλλαγής με την ελεύθερη τεχνική (Denis Spitsov vs Hans Holund) ότι αυτή διαφορά «κλείνει»… Οι ελπίδες πιθανής ανατροπής «ψήλωσαν» γιατί οι Γάλλοι με Clement Parisse τόνιζαν το ρυθμό διεκδικώντας παράλληλα ότι κατά το δυνατό καλύτερο. Ναι, εντός σταδίου κατά την 4η αλλαγή το μειονέκτημα έπεσε στα 0:44.9. Παρέλαβαν ο Sergey Ustiugov, ο Ολυμπιονίκης του σπριντ Johannes Klaebo και ο διαχρονικός Maurice Manificat. O Sergey διακρίνεται πάντα για την προσωπική δεξιότητα της ταχύτητας στην αντοχή… Επιβεβαίωσε με την σταθερά επιθετική κίνησή του την επικράτηση των Ρώσων και περιόρισε Νορβηγούς και Γάλλους να μάχονται για το ασημένιο μετάλλιο. Τερματισμός και κατάταξη: 1η Ρωσία 1ω54.50, 2. Νορβηγία +1:07.2 και 3. Γαλλία +1:16.4

                           Ντάνου vs Thomas Bach στο Ολυμπιακό χωριό
O Γερμανός Thomas Bach, πρόεδρος της ΔΟΕ, επισκέφθηκε την Ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό χωριό. Τον υποδέχθηκαν μέλη της team Greece. Αναπτύχθηκε συζήτηση για όσα συμβαίνουν στους ΧΟΑ, εκεί στο Πεκίνο, με τα σχετικά σχόλια… Αφιέρωσε ολίγο χρόνο παραπάνω στο τετ – α – τετ με τη Μαρία Ντάνου, την πρωταθλήτρια του σκι αντοχής. Γνωρίζονται καλά γιατί η Μαρία εργάζεται στη διεθνή ομοσπονδία της ξιφασκίας. Θυμίζω ότι ο Bach έρχεται από το άθλημα. Αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στον ομαδικό αγώνα του ξίφους στους ΟΑ «Montreal 1976». Tην άκουσε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους ερχόμενους αγώνες του team sprint (16 Φεβ) και των 30χλμ (20 Φεβ).