18/07/2024
Δεν εκπροσωπείται η team USA στο αγώνισμα των 20Κ βάδην και στα δύο φύλα κατά τους ΟΑ «Paris 2024». Κανένας Αμερικάνος βαδιστής δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα δύο κριτήρια, όριο και ranking, τα τεθέντα από την World Athletics. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1904!!! Γι΄αυτό ο αγώνας της 29ης Ιουνίου εκεί στις οδούς της tracktown, δλδ της Eugene, περιορίστηκε στο χαρακτήρα του πρωταθλήματος…Εντός του σταδίου «Hayward Field» το ίδιο απόγευμα όλοι οι αγώνες είχαν και τον χαρακτήρα των trials! Ξεχώριζαν «αστέρια», όπως ο Noah Lyles, ο Kenny Bednarek, ο Erriyon Knighton, η Gabby Thomas, η Sha'Carri Richardson, η Sydney McLaughlin – Levrone, κα. Εξω από αυτό αναδείχθηκαν απλά οι πρωταθλητές βάδην του 2024 και ποτέ οι Olympians… Πρώτευσε στους άνδρες το φαβορί, ο 32χρονος Nick Christie σε 1ω24:46 και πρόσθεσε στο ενεργητικό του τον 33ο τίτλο σε όλα τα αγωνίσματα! Κατέχει την 75η θέση του ranking (48 οι προκριθέντες). Τερμάτισε 50ος στους ΟΑ «Tokyo 2024». Ο 60χρονος Allen James, Olympian στους ΟΑ «Barcelona 1992» και «Atlanta 1996», τερμάτισε 14ος! Η Robyn Stevens νίκησε στις κυρίες σε 1ω37:38 (σημ: 33η στο Τόκυο – 77η στο Road to Paris). Ακολούθησε ως 2η η Miranda Melville σε 1ω39:38.

Η 59χρονη Michelle Rohl συμπλήρωσε το βάθρο σε 1ω42:27. Αργότερα μιλώντας με συνεργάτη του εξειδικευμένου DyeStat, τόνισε: «Αγωνίστηκα ύστερα από επιμελημένη προετοιμασία έχοντας στόχο τη διάκριση… Δεν περίμενα να τερματίσω τόσο ψηλά! Πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα μου με τέτοια ένταση… Καιρός να χαλαρώσω, δλδ να μειώσω τον όγκο, τον χρόνο και τη συχνότητα της προπόνησης…». Η Michelle είναι μητέρα πέντε παιδιών και γιαγιά… Αγωνίστηκε στους ΟΑ «Barcelona 1992», «Atlanta 1996» και «Sydney 2000». O Elliott Denman (γεν: 1934) από το New Jersey, δημοσιογράφος και ιστορικός, Olympian του βάδην στη νιότη του (11ος στα 50Κ των ΟΑ «Melbourne 1956») πρόβλεψε νωρίς νωρίς ότι τα 20Κ θα είναι a Paris το μόνο αγώνισμα χωρίς Αμερικάνο εκπρόσωπο… Εκεί έξω από το «Hayward Field» o Alan Abrahamson, συντάκτης του «Track and Field», συνάντησε επί της διαδρομής φίλους και γνωστούς… «Καλύπτω δημοσιογραφικά τον αγώνα των 20Κ…» πρόλαβε να τονίσει. Ακουσε σε ομοφωνία αυτό: «Γιατί χάνεις το χρόνο σου;». Ο πολύπειρος αθλητικογράφος με κίνητρο την Ολυμπιακή…απουσία αλλά και τον σύντομο διάλογο ολίγες ώρες αργότερα κατέθεσε τα σχόλιά του.

♦ Ανάμεσα στα άλλα έγραψε: «Το βάδην έχει τις… παραξενιές του αλλά είναι ένα από τα παλαιότερα αγωνίσματα αντοχής. Ναι, δέχεται επίθεση… Οι δρομείς, όσο αφορά τον σωματότυπο, είναι ακριβώς όπως οι μαραθωνοδρόμοι. Η προπαίδεια στις μεγάλες αποστάσεις προσφέρει πλεονέκτημα σε όσους τολμούν σε αυτό το τεχνικό αγώνισμα. Ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της ευκολότερης διάκρισης…Ναι, προσφέρει ευκαιρίες για μετάλλια: το ζητούμενο εδώ στις ΗΠΑ, όπου όλα υπόκεινται στους κανόνες του επιχειρείν… Έτσι, γίνεται προφανής η συνέχεια της σκέψης μου: επιθυμεί η USATF την κατάκτηση διεθνών τίτλων; Εύκολη σήμερα η απάντηση = ΟΧΙ!!! Κατά συνέπεια η USATF έχει το πρόβλημα και την λύση…Δεν επενδύει! Πολύ αργά για το Παρίσι… Ο σχεδιασμός και η στόχευση για τους LA 2028 και μελλοντικά πρέπει να ξεκινήσουν τώρα. Δεν πρόκειται για επίρριψη ευθυνών…Απλά σκέφτομαι ότι οι βαδιστές δεν αποτελούν το πρόβλημα. Η απουσία Αμερικάνων για πρώτη φορά από το 1904 προβληματίζει…Αν το αγώνισμα ήταν εταιρεία με βάση το επιχειρηματικό πνεύμα κάποιος θα προσπαθούσε να διορθώσει και γρήγορα μάλιστα…Επί της ουσίας είναι ένα επιχειρηματικό θέμα που απαιτεί λύση. Υπάρχει ζήτημα πόρων! Βέβαια δείχνει φτωχό το φυσικό κεφάλαιο αλλά αξίζει η επένδυση, δλδ τα κίνητρα…».
