18/04/2023


Τι πήγε στραβά για τον Eliud Kipchoge στον 2023 Boston Marathon; Το ερώτημα  απασχολεί όλους τους φίλους του τρεξίματος σε δημόσιο δρόμο… Ο δις Ολυμπιονίκης και κάτοχος της επίδοσης κόσμου υπέστη ήττα ύστερα από δυόμισι χρόνια! Κατέφθασε στο τέρμα επί της οδού Boylston ως 6ος σε 2ω09:23 με μειονέκτημα 3:29 (!!!) από τον θριαμβευτή, τον Evans Chebet. Οδήγησε την κούρσα σε κάθε βήμα του 1ου half, δλδ ακολούθησε, τήρησε την προσφιλή τακτική του! Θετικό και τιμητικό αυτό…Θυμίζω ότι ο Κενυάτης επέλεξε την υπομονή και αναμονή μόνο στους δύο Ολυμπιακούς μαραθωνίους, «Rio 2016» και «Tokyo 2020». Παρέμεινε εκεί στους δρόμους της Βοστώνης εντός της ομάδας των 11 πρωτοπόρων έως και το 28ο χλμ. Η εξέλιξη αποδείχθηκε…δραματική. Δεν είχε απάντηση στην αλλαγή ρυθμού την οποία επέβαλε ο Τανζανός Gabriel Geay στις ανηφοριές του Newton Hills. Ο RoJo του LetsRun.com, δλδ ο Robert Johnson, στατιστικός και σχολιαστής, έγραψε πριν από τον αγώνα: «ο Eliud δεν θα κερδίσει στη Βοστώνη…». Δικαιολόγησε τη θέση του τονίζοντας το φυσιολογικό και επακόλουθο: έχει υπερβεί την αγωνιστική ακμή του και βαίνει προς την παρακμή! Ο τεράστιος δρομέας φρόντισε να επιδείξει και…παρακμή συμπεριφοράς μετά τον τερματισμό του… Απέφυγε να παρουσιαστεί στην επίσημη συνέντευξη με τα ΜΜΕ!!! 

Αντ' αυτής δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση: «Ζω για τις στιγμές κατά τις οποίες μπορώ να αμφισβητήσω τα όρια. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο, ποτέ δεν είναι εύκολο! Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα για μένα…Πίεσα τον εαυτό μου όσο πιο σκληρά μπορούσα, αλλά μερικές φορές, πρέπει να αποδεχτούμε ότι σήμερα δεν ήταν η μέρα για να ωθήσω το φράγμα σε μεγαλύτερο ύψος. Θέλω να συγχαρώ τους ανταγωνιστές μου και να ευχαριστήσω όλους στη Βοστώνη και τους δικούς μου για την απίστευτη υποστήριξή τους. Κερδίζεις και χάνεις στον αθλητισμό αλλά πάντα υπάρχει το αύριο για να αντιμετωπίσεις μια νέα πρόκληση. Τελώ σε αναμονή για αυτό που ακολουθεί…». Δεν προκύπτει από τη δήλωση, εάν αντιμετώπισε συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αντίθετα ο κόουτς Patrick Sang, δρομέας των 3000μ St δεκαετίας ’80, βεβαίωσε ότι η συγκέντρωση του στην κούρσα ήταν ισχυρή! Ο Eliud υπάκουσε καθυστερημένα στη δεοντολογία και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τύπου την επομένη, την Τρίτη, μόνο για ολίγον παραπάνω από 10λ. Εν τάχει τόνισε: «Ανέπτυξα ένα πρόβλημα στο αριστερό πόδι πριν από το 30ο χλμ. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο καιρός ή οι λόφοι έχουν σχέση με αυτό. Είμαι απόλυτος: ναι, σχεδιάζω να επιστρέψω και να νικήσω εδώ στη Βοστώνη…». Η δρομική ιστοσελίδα υψηλής αναγνωσιμότητας http://letsrun.com έθεσε την τελευταία πρόταση στην κρίση των αναγνωστών αναλύοντάς την σε δύο ερωτήματα . «Τρέχουν» τα αποτελέσματα – 1ο Will Kipchoge ever run the Boston marathon again? Yes = 38%, No = 38% και  not in 2024 but other year 24% - 2ο Will Kipchoge ever win the Boston marathon? Yes = 42% και No = 58%.  «Επιλογή αδυναμίας» χαρακτηρίστηκε αυτή η συμπεριφορά… Παρέλαβε μια μικρή περιουσία για να αγωνιστεί σε αυτό τον αγώνα! Η παρουσία του προβλήθηκε έντονα… Δε υπήρξε κάποιου είδους επείγουσα ιατρική περίθαλψη ώστε να εμποδίστεί η εμφάνισή του στο πάνελ των δρομέων. Η BAA βεβαίωνε ότι θα παραστεί  στη συνέντευξη. Αργότερα οι οργανωτές διευκρίνησαν ότι προσπάθησαν να έχουν διαθέσιμο τον δρομέα αλλά δεν κατέστη δυνατό…Με άλλα λόγια ο Kip εκτέθηκε και πρόσβαλε άπαντες!!!

Ολοι γνωρίζουν ότι επιβάλλεται η παρουσία των πρωταγωνιστών στις συνεντεύξεις pre και post του αγώνα. Αλλωστε οι φίλοι του σπορ και οι θαυμαστές τους αξίζουν να ακούσουν από τους ίδιους σχόλια μετά τη νίκη ή την ήττα! Η απουσία τους επισύρει συνέπειες…Συνεχίζω με άλλα σημαντικά που συνέβησαν ή δεν…ένα – ένα ► Το προφίλ του Eliud στη σχετική σελίδα της worldathletics.org βεβαιώνει με την πρώτη ματιά ότι αποφεύγει να παραλαμβάνει συχνά υψηλές αγωνιστικές φορτίσεις και την ανάλογη κούραση των μετακινήσεων. Εντός των 2016 – 2017 – 2018 – 2019 – 2020 – 2021 και 2022 επέλεξε τη συμμετοχή μόλις σε δύο αγώνες ανά έτος!!! Από τους 14 αυτούς, οι δύο σχεδιάστηκαν και εξελίχθηκαν ως πείραμα και τεράστια διαφημιστική καμπάνια. Είναι: 6η Μαίου 2017 Monza «Breaking 2h» και 12η Οκτ 2019 Wien «Ineos». Αλλοι δύο ήταν οι Ολυμπιακοί. Με άλλα λόγια αγωνίζεται επιλεκτικά με ξεκούραστο μυικό σύστημα, καθαρότερο μυαλό, κοκ. Αν θέλετε αυτοδιαψεύδεται εν πολλοίς όσο αφορά τον ισχυρισμό περί προβλήματος! Σημ 1η: συγκρινετε με το προφίλ του Kenenisa Bekele, του πληρέστερου δρομέα μεγάλων αποστάσεων και όλων των τερραίν, η με του νεώτερου αστέρα του Jakob Ingebrigtsen, επίσης all terrain - Σημ 2η: ο Eliud κατέχει επάξια τον τίτλο του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου. Ο Kenenisa λαμβάνει αυτόν του πληρέστερου και κορυφαίου όλων των μεγάλων αποστάσεων!!! ► Η απόδοσή του σε ένα hilly αγώνα σύστηνε τον άγνωστο «Χ». Δόθηκε μία…τιμή σε αυτό τον άγνωστο εκεί στη Βοστώνη. Το περιβάλλον του δρομέα πληροφορούσε ότι δεν διαφοροποίησε την εκπαίδευσή του γιατί θεωρήθηκε επαρκέστατη αυτή στους λόφους γύρω από το «στρατόπεδο» του Kaptagat ► Δεν δοκίμασε ένα τμήμα της διαδρομής μία ημέρα πριν από τον αγώνα. Σημ: αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τους elite ► ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ζήτησε από κανέναν τρίτο συμβουλές για το πώς να διαχειριστεί τη διαδρομή

►Δεν απόλαυσε την ιδιαίτερα προνομιακή βοήθεια από «λαγούς». Γνωστό σε όλους εστί ότι οι Βοστονέζοι τηρούν όλους τους κανόνες του fair play με τις χωριστές εκκινήσεις ανδρών και γυναικών, τον αποκλεισμό όποιας βοήθειας, κοκ. Θέτουν στην black list δρομείς, αν διακρίνουν ότι προσέφεραν ή δέχθηκαν βοήθεια τύπου «λαγός» κατά παράβαση του συμβολαίου υποδοχής στον μεγάλο αγώνα. Χαρακτηριστική η φωτό από τον BMW Berlin Marathon. Τρεις “λαγοί” βοηθούν τον Eliud. Ακόμα και ο ποδηλάτης με καθήκοντα συνοδού/δείκτη έχει λάβει θέση υποστήριξης του ρυθμού... ► Δεν απόλαυσε την ολόπλευρα αντικανονική και unfair προς όλους μεταχείριση μέσω του λεγόμενου «bottle boy» ► Ψυχανεμίζομαι ότι ο Eliud, ο κόουτς και ο ατζέντης, ο πολυπράγμων Ολλανδός Jos Hermens, συν – αποφάσισαν τη διακοπή της…θεραπείας του δρομέα ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα αποτυχίας σε έλεγχο περί απαγορευμένων αυτή την… παράξενη για Κενυάτες εποχή! Οδηγήθηκα εκεί προσπαθώντας να ερμηνεύσω ή να προσεγγίσω το κρυμμένο νόημα όλων όσων συνέβησαν τους τελευταίους μήνες εκεί ψηλά στα υψίπεδα της Κένυα με αφορμή το διεθνή σάλο για την…στρατιά των αποκλεισμένων δρομέων για παραβιάσεις κανόνων ντόπινγκ. Θυμίζω την κατά αιώνα και…βάλτε καθυστερημένη αντίδραση των αρχών της χώρας, την επίσκεψη Sebastian Coe με υπερβολική… οικειότητα εκατέρωθεν, τις πομπώδεις δηλώσεις Kipchoge πλάι στον Bret Clothier της AIU περί καθαρού αθλήματος, κοκ. Βέβαια βαραίνουν τις κακές σκέψεις τα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα αυτό: έχουν αποκλειστεί για δύο και πλέον έτη, ανάλογα την παράβαση, πέντε (!!!) συν – τρέχτες του Kip και βέβαια μέλη της ομάδας του κόουτς Patrick Sang. Ενας από αυτούς, ο Philemon Kacheran εικονίζεται σε «ζέσταμα» με τον Eliud. Aποκλείστηκε επί 3 έτη γιατί τον Ιούλιο του 2022 βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη. Γενικά και με λίγα λόγια αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι μέσα στα «στρατόπεδα» (Kaptagat, Kapsabet, Iten, Eldoret, κ.α.) συμβαίνει ελεύθερη έως ασύδοτη διακίνηση και χρήση ουσιών ενίσχυσης της δρομικής απόδοσης! Αυτή παρέμενε ανέλεγκτη για πολλούς λόγους…Τα μέλη των συνεργείων δειγματοληψίας έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους αν τολμούσαν άνοδο έως εκεί ψηλά. Ιδωμεν τι θα αλλάξει μετά τις διακηρύξεις κυβέρνησης και WA. Συμπέρασμα: ο Kipchoge έθεσε με την εμφάνισή του στη Βοστώνη και σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στον «κύκλο» του, υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το αθλητικό και πολύχρυσο γενικώς «οικοδόμημά» του!!! Μάλλον οι…καθαρές δυνατότητές του κινούνται γύρω από τις 2ω05 και πάνω. Ευτυχώς για αυτόν οι Ολυμπιακές νίκες ήλθαν με επιδόσεις πιό αργές από αυτή τη βάση…