14/04/2023

Η Edna Ngeringwony Kiplagat (γεν: 15 Νοε 1979), η διαχρονική δρομέας από την Κένυα,  απογειώθηκε προς το φεγγάρι όταν σήμερα παρέλαβε επίσημα το μετάλλιο, το στεφάνι από ελιά του Μαραθώνα και το βαρύτιμο τρόπαιο ως πρωταθλήτρια του Boston Marathon του 2021. Συνέβη αναδρομικά η απονομή προς αποκατάσταση μετά την… έκπτωση της συμπατριώτισσας Diana Kipyokei γιατί καταδικάστηκε με εξαετή αποκλεισμό καθώς βρέθηκε θετικό σε κορτικοστεροειδή μεταβολίτη το δείγμα που έδωσε μετά τη νίκη της εκείνη τη χρονιά (Οκτ 2021). Η Desire Linden, μία από τις κορυφαίες Αμερικάνες στην απόσταση των 42195μ, ανέλαβε την τιμή να απονείμει… «Νοιώθω ευτυχισμένη! Αυτή η αναδρομική αναγνώριση της νίκης μου σημαίνει πολλά…» τόνισε η Edna και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τον οργανισμό Boston Marathon, την AIU και το CAS για την επιτυχή ολοκλήρωση της υπόθεσης». Θυμίζω την επίδοσή της τότε = 2ω25:09. Αναβαθμίστηκαν βέβαια όλες οι ακολουθούσες. Ιδού αυτές: 2η Mary Ngugi ΚΕΝ 2ω25:20, 3η Monicah Ngige ΚΕΝ 2ω25:32, 4η Netsanet Gudeta ΕΤΗ 2ω26:09, 5η Nell Rojas USA 2ω27:12, 6η Workenesh Edesa ΕΤΗ 2ω27:36, κοκ. Η Edna μετέχει στον 127ο αγώνα της ερχόμενης Δευτέρας, 17ης Απρ. Θα σταθούν πλάι της ισχυρές ανταγωνίστριες, όπως η Amane Beriso από την Αιθιοπία, η ταχύτερη του field, η Lonah Salpeter πολιτογραφημένη Ισραηλινή και η έτερη κυρία της Αιθιοπίας Gotytom Gebreslase. 

► Εφτασαν στη Βοστώνη τα τέσσερα στεφάνια από ελιά με τα οποία θα στεφανωθούν οι νικητές της 127ης έκδοσης του Boston marathon την ερχόμενη Δευτέρα. Παρουσιάστηκαν σε μια ειδική όμορφη τελετή εχθές το βράδυ εντός του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παραδόθηκαν στους εκπροσώπους της ΒΑΑ. Τα στεφάνια από κλαδιά ελιάς εκ του πεδίου του Μαραθώνα εμβαπτίστηκαν σε «χρυσό» και ταξίδεψαν έως την πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης. Παρέλαβε εν αρχή και μετά παρέδωσε αυτά ο Συμεών Τέγος, ο πρόξενός μας εκεί…

► Ο Boston Marathon εισάγεται προς στοιχηματισμό για πρώτη φορά! Εντάχθηκε στο "κουπόνι" της εταιρείας Bovada Sportsbook. Η μετατροπή όλων των έως σήμερα στοιχείων και η προσαρμογή τους σε μία συνισταμένη, αυτή του ποσοστού, δίνει τις πιθανότητες νίκες ως εξής • Eliud Kipchoge 50% • Benson Kipruto 15,4% • Evans Chebet 15,4% • Lelisa Desisa 11,1% • Albert Korir 7.7% • Soura Kitata 6,7 % • Herpasa Negasa 5,3 % • Scott Fauble 4,8 % • Gabriel Gay 11,1% • Marko Cheseto 3,9 % • Conner Mantz 3,9% • Ghirmay Ghebreslassie 4,8%, κοκ. Προφανώς, αυτές οι γραμμές θα αλλάξουν καθώς πλησιάζει ο αγώνας... Aπέχουν από το να είναι "τέλειες". Αλλωστε αυτό "φαβορί ο Kipchoge" προκύπτει αβίαστα χωρίς και πολύ πριν την εξέταση των odds. Ο RoJo του LetsRun.com, δλδ ο Robert Johnson, στατιστικός και σχολιαστής, επιμένει ότι ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών  δεν θα κερδίσει στη Βοστώνη!!! Δικαιολόγησε τη θέση του τονίζοντας: "Εχω δηλώσει ότι δεν θα κερδίσει ποτέ τον Boston marathon...Μετρώ τις νίκες του: 17 σε 19 αγώνες όλες σε διαδρομές απόλυτα επίπεδες! Η απόδοσή του σε ένα hilly αγώνα συστήνει τον άγνωστο Χ και μάλιστα χωρίς την προνομιακή τροφοδοσία επί της διαδρομής...Ο Eliud προσπέρασε όλα τα στάνταρ, πχ της ηλικίας. Θεωρώ ότι έχει υπερβεί την ακμή του! Κρατώ επιφύλαξη γιατί πέρυσι στην ηλικία των 37 ετών σημείωσε τη νέα επίδοση κόσμου...".  

► Η Αλέξια Παππά, η πρωταθλήτρια και κάτοχος της εθνικής επίδοσης των 10000μ, επανέρχεται στον Boston Marathon και μάλιστα διευρύνει την παρουσία της στο μέγα δρομικό γεγονός. Αύριο Σάββατο στις 11:00 τοπική ώρα μετέχει εντός της Expo στο πάνελ μιάς πολύ πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης με οργανωτή τους Abbot World Marathon Majors και «οικοδεσπότη» τον Ryan Conrad. Το θέμα…μετατραυματικό και είναι αυτό: «How Recovery Brings You From Start to Finish Line». Την εξέχουσα εκεί Ελληνοπούλα πλαισιώνουν στη συζήτηση η Catherine Flint, Global Brand Manager του Marriott International και ο Dan Canina Senior Director της Hyperice. Η Αλέξια τη Δευτέρα θα εισέλθει στον αγώνα και πάλι ως guide της Lisa Thompson, para - δρομέας της κατηγορίας visualy impaired.