30/11/2022

Αποκλεισμός της Athletics Kenya από όλους τους διεθνείς αγώνες επί δύο, τουλάχιστον, έως τρία έτη εμφαίνεται ότι θα προκύψει κατά τη σημερινή συζήτηση στο 229ο Council Meeting της World Athletics στη Ρώμη περί των διαδοχικών και πολλαπλών παραβιάσεων των κανόνων ντόπινγκ από αθλητές της, κυρίως δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Με άλλα λόγια δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα, το WAChamps «Budapest 2023» και οι ΟΑ «Paris 2024», θα διεξαχθούν χωρίς τους Κενυάτες!!! Το συνοπτικό πρόγραμμα αναφέρει  Wed 30 Nov = 229th World Athletics Council meeting/day two - Media conference: with World Athletics President Sebastian Coe following. Ο sir πρόεδρος θα βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση για αυτόν, τους συμπατριώτες του και πολλούς άλλους να ανακοινώσει την αναστολή αγωνιστικών δραστηριοτήτων των αθλητών της AthKe. Δεν απαιτεί υψηλή ανάλυση! Οι Βρετανοί έχουν σοβαρό κίνητρο ώστε να οδηγήσουν τους Κενυάτες σε πτώση στα «μαλακά»…Στέκομαι μόνο σε δύο – 1ο πειθήνιο μέλος της Κοινοπολιτείας εστί η Κένυα, δλδ υπέρμαχος της όποιας Βρετανικής πολιτικής παντού και όχι απλά σύμμαχος – 2ο ο τεράστιος Mo Farah, sir επίσης εδώ και χρόνια, πέρασε μία ολόκληρη ζωή στα υψίπεδα του Eldoret, του Kaptagat, κοκ «καταπίνοντας» χιλιάδες χιλιόμετρα προετοιμασίας. Γι΄αυτό το υπάρχον κίνητρο αλλά και για τις επίμονες πιέσεις που ασκούνται τηρώ μία επιφύλαξη έως τις επίσημες ανακοινώσεις. Αυτές τις ημέρες τις ασκούμενες πιέσεις οδηγεί ή αν θέλετε βεβαιώνει με όλα τα λεγόμενά του ο Γραμματέας Αθλητισμού της Κένυα, ο Ababu Namwamba. Με δηλώσεις του ευρισκόμενος στο Qatar ζήτησε υποστήριξη αντί για αυστηρές κυρώσεις!!! Δήλωσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι δράση κατά της σημαίας της Κένυας, αλλά εναντίον εγκληματικών στοιχείων και ατόμων που εμπλέκονται στο ντόπινγκ». Κήρυξε εθνικό αγώνα μιλώντας περί του ιερού συμβόλου όλων των Κενυατών, τη σημαία τους…Προκύπτει αβίαστα και μια αιχμηρή ερώτηση: «εγκληματίες» είναι οι τέσσερις τιμωρημένοι δρομείς της «παρέας» Kipchoge; Ο Namwamba παράλληλα «αθωώνει» ολόκληρο τον υπό τον έλεγχό του μηχανισμό, δλδ την υπηρεσία του, την AthKe, κοκ. Υπερασπίζεται την απόλυτη…ελευθερία που επικρατεί στα υψίπεδα! Ο κυβερνητικός παράγων διαθέτει γνώση του...παρασκηνίου και αποδεικνύεται ευέλικτος! Εκεί στο Qatar κατάφερε να λάβει επιστολή της FIFA με ημερομηνία 25η Νοε περί αναστολής του αποκλεισμού της FKF, δλδ της Εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Η κρίσιμη παράγραφος αναφέρει: «Η FIFA αποφάσισε την 25η Νοε 2022 να άρει τον αποκλεισμό της FKF. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ». Η Παγκόσμια ομοσπονδία είχε αναστείλει τη λειτουργία της FKF επικαλούμενη κυβερνητικές παρεμβάσεις γιατί οι αρχές της Κένυα επέβαλαν έλεγχο για δωροδοκίες!!! Ο Γραμματέας Αθλητισμού προσπαθώντας να στηρίξει την παρέμβασή του προς την World Athletics τόνισε και αυτά:

- η κυβέρνηση της Κένυα αύξησε την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του ντόπινγκ
- αναφέρονται πολλές περιπτώσεις ντόπινγκ αλλά καμία δεν χρηματοδοτείται από το κράτος ή σχετίζεται με την Ομοσπονδία
- το κράτος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του ντόπινγκ και όχι όπως συμβαίνει σε χώρες ωσάν τη Ρωσία
- ο μηχανισμός ασφαλείας της χώρας «ακυρώθηκε» από το κύκλωμα ντόπινγκ το εμπλεκόμενο στον αυξημένο αριθμό υποθέσεων
- η Κένυα έχει πετύχει πολλά στη μάχη της ενάντια στο ντόπινγκ με τη σύσταση της ADAK το 2016 και ενός εγκεκριμένου εργαστηρίου από την WADA με έδρα στη Ναϊρόμπι (Σεπ 2018)

Η Athletics Kenya είναι μία από τις επτά εθνικές ομοσπονδίες, τις ανήκουσες στην «Κατηγορία Α» και κατά συνέπεια θεωρούμενες από την AIU (Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου) ως έχουσες τον υψηλότερο κίνδυνο ντόπινγκ. Ταυτόχρονα απειλούν τη συνολική ακεραιότητα του αθλήματος. Τουλάχιστον 55 Κενυάτες δρομείς, σύμφωνα με τη AIU, εκτίουν ποινή αποκλεισμού με άλλους οκτώ να αναμένουν ανακοίνωση τιμωρίας. Η Diana Kipyokei και ο Lawrence Cherono, νικητές του Boston marathon, οδηγούν τη λίστα των σε αναστολή δρομέων. «Βαρόμετρο» στην τύχη της Κένυα γίνεται η όποια εισήγηση του Rune Andersen του προέδρου της Task Force, περιλαμβάνεται στην νέα έκθεση σχετικά με το αίτημα επιστροφής στους διεθνείς αγώνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου (RusAF). Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί επίσης στο 229ο Council της WA.