23/11/2022

Παλέρμο - Ιταλικά: Palermo, εις την Σικελική: Palermu,  Ελληνικά: Πάνορμος και Λατινικά: Panormus =  πρωτεύουσα της Σικελίας, πληθυσμός: 653834 χιλ (απογραφή 2013). Ιδρύθηκε από τους Καρχηδόνιους αλλά άκμασε όταν πέρασε στον έλεγχο των Ελλήνων. Εξελίχθηκε επί των οδών της την περασμένη Κυριακή η 27η έκδοση του maratona di Palermo. O δήμαρχος Roberto Lagalla έδωσε την εκκίνηση της μαραθώνιας διαδρομής ακριβώς στις 08:30. Εκατοντάδες δρομείς ξεκίνησαν από την Piazza Ruggero Settimo ακριβώς μπροστά από το θέατρο Politeama Garibaldi. Διέσχισαν κατόπιν το πάρκο Favorita, αυτή την καταπράσινη «καρδιά» του Παλέρμο και ακολούθως το Ιστορικό κέντρο με τις  καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές ομορφιές. Από το Teatro Massimo κινήθηκαν προς το Κινεζικό παλάτι και από τη Villa Niscemi στο Quattro Canti. Συνάντησαν την Piazza San Domenico, τον Καθεδρικό Ναό και ολοκλήρωσαν τον «γύρο» στο αίθριο του Palazzo dei Normanni όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο της ΠΣ της Σικελίας.

Αυτός ο «γύρος» έχει περιφέρεια 21097μ, δλδ αρκεί για όσους επέλεξαν τον «ημι» . Οσοι επέλεξαν μαραθώνιο επανέλαβαν τον «γύρο». Το Ελληνικό «χρώμα» εκτός από τις… ρίζες της πόλης και τον πλήρη, περιεκτικό όρο «maratona» τονίστηκε ιδιαίτερα από μετέχοντες δρομείς! Αγωνίστηκε ο Κώστας Φλέβας ερχόμενος από το Reading/UK. Ο δρομέας της Μ40 με τερματισμούς σε +300 μαραθωνίους από το 2011 και μετά ολοκλήρωσε σε 3ω44:30. Κατέλαβε την 151η θέση σε σύνολο 364 δρομέων. Τα περάσματά του – 6Κ 32:55, 13Κ 1ω16:24, 27Κ 2ω26:55 και 35500μ 3ω07:33. Σχολίασε την όλη εμπειρία με ολίγα λόγια: «Το Παλέρμο μας υποδέχθηκε τραχύ στις εισόδους του αλλά μας κέρδισε με την υπέροχη αρχιτεκτονική, τις μεσαιωνικές οδούς, την έντονη ζωή και τις πολύ active αγορές. Εκκινήσαμε με βροχή αλλά δεν έκανε κρύο… Σε αυτό το χρονικό σημείο απλά είχα διάθεση να τρέξω. Η βελτίωση των συνθηκών ανέβασε τη διάθεση! Βοήθησαν πολύ οι θεατές, οι κάτοικοι…Μας ενθάρρυναν συνεχώς φωνάζοντας: Vai, bravo, complimenti…. Υπήρχε μια όμορφη αίσθηση τριγύρω...».

Ο Κώστας βέβαια ταξίδεψε ως μέλος της παρέας του club «Marathon 100». Αγωνίστηκαν και «Μεγαρείς», δλδ δρομείς του ASD «Megara Running» συλλόγου με έδρα την Αυγούστα ή Augusta, την πόλη – αποικία των Μεγαρέων στην ΝΑ άκρη της μεγαλονήσου. Η ενδυμασία τους έχει χρώματα το κίτρινο και το κόκκινο. Τα Μέγαρα είχαν επί αιώνες και έχουν ως χρώματα κίτρινο και μαύρο. Στη φωτό εικονίζεται ο Carmelo Casalaina να τερματίζει τον «ημι» σε 1ω30:23 (87ος).  Στους elite ο Κενυάτης Fredrick Kipsogei Kiptoo πέτυχε το encore, δλδ επανέλαβε τη νίκη του 2021 βελτιώνοντας μάλιστα την ΡΒ. Τερμάτισε σε 2ω16:44. Η συμπατριώτισσά του Jackline Jeptanui στην πρεμιέρα της νίκησε με 2ω38:44.