21/11/2022
Αγώνα προσκύνημα στον Ελλάνιο Δία και την πανάρχαια παράδοση του μικρού αλλά «τεράστιου» σε όλα νησιού, της Αίγινας, σχεδίασαν και οργάνωσαν ο ΟΑΚΑ με τον δήμο. Το σημείο εκκίνησης/τερματισμού του 1ου trail «Ελλάνιος Δίας» ορίστηκε επί της παραλίας του Μαραθώνα. Οι δύο αγωνιστικές διαδρομές ο « Ελλάνιος Δίας» των 23Κ και ο «Αρχαίος Ελαιώνας» των 8Κ κινήθηκαν κυρίως ανατολικά, γύρω και επάνω στον ιερό λόφο (υψόμετρο 532) όπου σήμερα ευρίσκεται ο μικρός ναός των Ταξιαρχών και ότι έχει απομείνει από τον αρχαιότερο, όπως λέγεται, βωμό…

Η ματιά από χαμηλά και η μελέτη των υψομετρικών οδηγούσαν στη σκέψη: «εύκολες διαδρομές φαίνονται…». Αγωνιζόμενος ο κάθε δρομέας διαπίστωνε ότι το τερραίν έκρυβε δυσκολίες: ιδιαίτερα τραχύ, τεχνικότατο, κοκ. Βέβαια όλοι έχοντας πρίμα τον καιρό και την ολόπλευρη υποστήριξη των οργανωτών χάρηκαν τον αγώνα τους! Ως νέος έτυχε σπουδαίας πρεμιέρας…Νικητές στον «Ελλάνιο Δία» των 23Κ αναδείχθηκαν ο Δημήτρης Κοτσολάρης, ένας αθλητής δρόμου από τα Λεύκτρα της Θήβας σε 1ω56:16 και η…βουνήσια Ζωή Σταμούλη της Dynafit/MPP σε 2ω17:52 (6η overall).

Συμπλήρωσαν τα βάθρα – 2ος Σπύρος Λογοθέτης ΟΑΚ Αίγινας 1ω57:28, 3ος Τάσος Κανελλόπουλος 2ω09:25 και 2η Ελισάβετ Δήμου ΓΣ Γλυφάδας 2ω35:46, 3η Kayoko Tabata «RunForEver» 2ω50:36. Τερμάτισαν συνολικά 80 δρομείς = 66 άνδρες+14 γυναίκες. Oι τριάδες στον «μικρό» αγώνα «Αρχαίος Ελαιώνας» των 8Κ: 1ος Παντελής Χειλιώτης «Γιαννούλης Team» 33:48, 2ος Γιώργος Μανιώτης ΑΚΟ Λιβαδειάς 37:11, 3ος Χρήστος Κυριαζάκος EvoGymMykonos 37:19 και 1η Κατερίνα Σμέρνου “Κανένας” 42:04, 2η Αλεξάνδρα Φάλταιτς 44:30, 3η Ελισάβετ Παπαδήμα ΓΣ Αμαρουσίου 46:54. Τερμάτισαν συνολικά 90 δρομείς = 56+34.

Όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=c8b058debeada7247d623ea5e031cc83&c=0&pp=f319 Συνέβη και παιδικός αγώνας. Την ανεμπόδιστη κίνηση των δρομέων φρόντισαν άνδρες της ΕΛΑΣ. Εδραίωσαν το αίσθημα ασφαλείας με την παρουσία τους ο γιατρός Γιάννης Μπότσαρης, οι φυσιοθεραπευτές Θανάσης Στεφανίδης και Παναγιώτης Στενάκης με τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" και του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού.

► «Στο κέντρο περίπου της νήσου Αίγινας υψώνεται το Ελλάνιο όρος, το πιο ψηλό βουνό της Αίγινας (532 υψόμετρο). Στην κορυφή του Ελλάνιου όρους που είναι και το ψηλότερο βουνό του Σαρωνικού, βρισκόταν ο βωμός του Ελλάνιου Δία που θεωρείται ότι κτίστηκε από τον μυθικό ήρωα Αιακό. Στη θέση του βωμού υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας-Aνάληψη. Ο Ελλάνιος Ζεύς (δηλ. ο Ζευς των Ελλήνων) είναι ο ίδιος ο θεός του καιρού που με διάφορα επίθετα λατρεύεται σε κορυφές βουνών. Ο Παυσανίας αποκαλεί το όρος «Πανελλήνιο». Η περιοχή, χαρακτηρισμένη σήμερα ως αρχαιολογική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεχόταν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και είχε σημαντική ακμή την εποχή της κυριαρχίας της Περγάμου. Κάποτε στην Ελλάδα έπεσε μεγάλη ξηρασία, είχε να βρέξει τρία χρόνια σαν τιμωρία των θεών επειδή ο Πέλοπας σκότωσε τον βασιλιά Στύμφαλο.
.jpg)
Απελπισμένοι οι Έλληνες πήγαν να συμβουλευτούν το Μαντείο των Δελφών όπου η Πυθία τους είπε πως μόνον αν προσευχηθεί ο Αιακός θα στείλουν οι Θεοί την πολυπόθητη βροχή.Οι Έλληνες έστειλαν πρεσβεία στον Αιγινήτη βασιλιά για να τον παρακαλέσουν να προσευχηθεί, κι έτσι ο Αιακός ανέβηκε στην πιο ψηλή κορυφή του νησιού και έκανε δέηση στον Δία. Οι θεοί έστειλαν την βροχή πριν ακόμα τελειώσει την προσευχή του ο Αιακός και εκείνος για να τους ευχαριστήσει έχτισε έναν ναό προς τιμήν του Διός, πατέρα όλων των Ελλήνων, τον Ελλάνιο Δία. Από τότε το βουνό ονομάστηκε «Ελλάνιον Όρος» αφιερωμένο στον Θεό της βροχής, τον Δία. Χαρακτηριστική είναι η αρχαία δοξασία (αναφέρεται από τον Θεόφραστο) που είναι γνωστή μέχρι σήμερα η οποία λέει «εάν εν Αιγίνη επί του Διός Ελλανίου νεφέλη καθίζηται ως το πολλά ύδωρ γίνεται», δηλαδή ότι άμα η κορυφή του Ελλανίου Όρους σκεπαστεί με σύννεφα θα βρέξει» - εφημερίδα «Φωνή Πειραιωτών»