07/07/2022


Είναι τρελός ο μικρός Ιταλός! Ναι, ο Mattia Furlani, ένα παιδί 17 ετών τρέλανε με την εμφάνισή του στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα της Κ18 εκεί στο στάδιο Givat Ram της Ιερουσαλήμ. Κατάφερε το σπάνιο, το μοναδικό, τον ανεπανάληπτο συνδυασμό =  Πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος και στο ύψος!!!! "Tο άλμα που τρέλανε τους πάντες! O Mattia Furlani στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης U18 στο μήκος με άλμα 8μ04. Ο Ιταλός είναι  άλτης του ύψους! Ασχολείται με το μήκος μόλις δύο μήνες. Εντυπωσιασμένοι;". Αυτό το ποστ ανέβηκε στη σελίδα fb της EAA την περασμένη Τρίτη αμέσως μετά τη νίκη του στο νέο αγώνισμά του. Ακολουθεί ένα τμήμα της περιγραφής του όλου κατορθώματος, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της FIDAL, δλδ της Ιταλικής Ομοσπονδίας σήμερα με την επίτευξη του μοναδικού νταμπλ. Ιδού: «Φανταστικός Mattia Furlani. Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 έφτασε για τους azzuri  με τον θρίαμβό του και στο άλμα εις ύψος στην Ιερουσαλήμ. Προηγήθηκε η ηχηρή επιτυχία το απόγευμα της Τρίτη στο μήκος. Είναι ένα συγκλονιστικό νταμπλ, σε ένα υπέροχο πρωινό για την ιταλική ομάδα! Πανηγυρίζουμε επίσης δύο ασημένια μετάλλια… Πρωταγωνιστής όμως παραμένει ο εκ του Ριέτι, αθλητής – σύμβολο πλέον όλου του πρωταθλήματος: κατέκτησε δύο ατομικούς τίτλους σε δύο αγωνίσματα ελάχιστα συμβατά μεταξύ τους. Επέδειξε χαρακτήρα και εξαιρετικές ανταγωνιστικές ιδιότητες.

Το νικητήριο άλμα του ύψους είναι 2μ15 στη δεύτερη. Απέτυχε δύο φορές στα 2μ13… Ξεκίνησε τον αγώνα χωρίς προβλήματα: 2μ04, 2μ08 και 2μ11 με την πρώτη! Εκεί στα 2μ13 υποχώρησε και βρέθηκε 5ος… Γυμνάζεται υπό τις οδηγίες της μητρός του, της Khaty Seck αλλά βέβαια στην όλη προετοιμασία του μετέχει και ο πατέρας, ο Marcello, άλτης στα νιάτα του με 2μ27 ως ΡΒ. Ισόπαλοι στη 2η θέση βρέθηκαν ο Κύπριος Μιχάλης Χριστοφή και ο Πολωνός Jakub Walecki με 2μ13. Ισοπαλία σημειώθηκε και στην 4η θέση με τον Έλληνα Ανδρέα Μίτα και τον άλλο Κύπριο, τον Γεώργιο Γιάζο πάλι στα 2μ13. «Δύο στα δύο» για τον 17χρονο μεγαλωμένο στο Student Rieti Milardi. Εισέρχεται στη Fiamme Oro. Επιχείρησε να κλείσει τον αγώνα του εντυπωσιακά … Δοκίμασε ένα άλμα στα 2μ20 προσπαθώντας να βελτιώσει την προσωπική επίδοση, τα 2μ17. Απέτυχε και αποφάσισε τέλος αγώνα… Αποχώρησε δείχνοντας σεμνά τη χαρά του. Χαρά προστιθέμενη! Πριν από δύο ημέρες ο αρχηγός των azzuri κυριάρχησε στο μήκος με το συγκλονιστικό άλμα στα  8μ04…». 

Πρωταθλήτρια ύψους η Angelina του Dragutin

Τον πρώτο τόσο σημαντικό τίτλο της κατέκτησε η Angelina Topic αλλά όχι χωρίς αγώνα ή αγωνία αν θέλετε! Ηταν έτσι ή αλλιώς φαβορί... "Καθάρισε" τα 1μ92 με τη δεύτερη προσπάθεια και αγκάλιασε τη νίκη. Η Γερμανή Johanna Goring αποφάσισε να "ψηλώσει" τον πήχυ στα 1μ94 ώστε εκεί να εξαντλήσει το δικαίωμα των άλλων δύο προσπαθειών της. Τρέχουσα επίδοσή της το 1μ88. Εχασε μία φορά το ύψος...Η τόλμη της έγινε θράσος. Ανέβασε στα 1μ97, ύψος παγκόσμιας επίδοσης. Αυτή είχε πετύχει μόλις πριν από δέκα ημέρες η Angelina στο Krusevac ισοφαρίζοντας την Olga Turchak (1984 Donetsk). H Johanna απέτυχε και έτσι η οικογένεια Topic πανηγύρισε! Ο μπαμπάς Dragutin κτυπούσε ως ντράμερ την επιφάνεια των διαφημίσεων που χωρίζουν τον στίβο από τον χώρο των θεατών και δεν σταμάτησε να χαμογελά... Συμπλήρωσε το βάθρο η εκ Βελγίου Merel Bel Maes με 1μ86.  

► Ο Ουκρανός Mykhailo Brudin με βολή στα 64μ51 αναδείχθηκε πρωταθλητής της δισκοβολίας. Αμέσως έσπευσε να καταδείξει ότι αφιερώνει τη νίκη του στη ψυχούλα της αξέχαστης για αυτόν αλλά και για πολλούς γιαγιά του, την Faina Hryhorivna Melnyk (γεν: 9 Iουνίου 1945 – θαν: 16 Δεκ 2016), την Ολυμπιονίκη της δισκοβολίας των ΟΑ "Munich 1972" με την ομάδα της τότε USSR (βολή στα 66μ62). Η ενέργεια του νεαρού δισκοβόλου είχε ιδιαίτερη φόρτιση γιατί αυτός κατέκτησε την πρώτη σπουδαία νίκη του εντός Ισραήλ, την χώρα καταγωγής της Faina. Ηταν Εβραία!