02/07/2022

Η πολλά υποσχόμενη 23χρονη Ιφιγένεια Κασκανιώτη του ΟΦΚΑ "Οδυσσέας" και ο ικανότατος 30χρονος Χρήστος Βότσος του ΓΣ "Βιτ Κορνάρος" ανταποκρίθηκαν, όπως και πολλοί άλλοι άνδρες - γυναίκες της ΕΛΑΣ, στο κάλεσμα της Αθλητικής Ενωσης Αστυνομικών και ταξίδεψαν ως τη Λιβαδειά για να τιμήσουν τρέχοντας στο 1ο Λιβαδειά night run τον αδικοχαμένο συνάδελφό τους Γιώργο Ανδριτσόπουλο. Η Ιφιγένεια τον περασμένο Φεβρουάριο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Κ23 του cross και εντός Μαίου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του πανελλήνιου πρωταθλήματος των 10000μ με 36:31.  Ο Χρήστος επιδεικνύει σπουδαίες επιδόσεις και πολλά καλά πλασσαρίσματα σε πρωταθλήματα όλων των βαθμίδων. Καθόρισαν τον αγώνα των 5000μ, τον αφιερωμένο στον αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Τερμάτισαν νικητές! Επιδόσεις 19:05 και 16:40. Πολύ καλές... Ακολούθησαν και συμπλήρωσαν τα βάθρα - 2η Στεφανία Μπενάκη 2002 ΓΣ "Πίνδαρος" 19:30, 3η Ιωάννα Σκληβανιώτη 2009 ΑΨΛ "Μεδεών" 22:05 και 2ος  Θανάσης Κοτσώνας 2004 ΓΑΣ Λιβαδειάς 18:11, 3ος Ιωάννης Καρνασόπουλος 18:39. Τερμάτισαν συνολικά 217 δρομείς = 146+71. 

► Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά από μικροφώνου ότι ο αγώνας των 5000μ αφιερώνεται στον ανθυπαστυνόμο Γιώργο Ανδριτσόπουλο. Tην 17η Ιουνίου 2013 ως στέλεχος της Ασφάλειας Λιβαδειάς εκτελούσε υπηρεσία στην περιοχή του Διστόμου. Κατά τη διάρκεια ελέγχου δολοφονήθηκε από αδίστακτους κακοποιούς, δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Θυσιάστηκε επί του καθήκοντος... Ηταν 36 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Η σύζυγός του Μαρία εγκυμονούσε στον 8ο μήνα το τρίτο παιδί τους. Ο ήρωας της ΕΛΑΣ δεν ξεχάστηκε από τους συναδέλφους του... Η Ενωση Αστυνομικών Βοιωτίας πρότεινε στους ανθρώπους του ΑΚΟΛ την οργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος μνήμης και τιμής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε ο αγώνας των 5χλμ να αφιερωθεί στον αδικοχαμένο Γιώργο.

Η φόρτιση ανέβηκε όταν, όσοι γνωρίζουν, είδαν τον Χάρη, τον μεγάλο γιό του, να προσέρχεται στην εκκίνηση φορώντας το bib 508. Πολλοί βούρκωσαν κατά την τήρηση της τιμητικής σιγής του ενός λεπτού... Ο Χάρης αγωνίστηκε. Τερμάτισε άνετα 67ος σε 28:48. Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά τις απονομές. Αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στο γιό και τη σύζυγο. Απένειμαν ο υπ/γος Γιώργος Μπάλλας εκπροσωπώντας τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και ο Zάχος Καρακώστας πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Βοιωτίας. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος Μητάς, αντιδήμαρχος Λεβαδέων, έλαβε τον λόγο. Βεβαίωσε ότι εφεξής ο αγώνας θα φέρει την επωνυμία "Γιώργος Ανδριτσόπουλος" για πάντα. Ακολούθως διάβασε χαιρετισμό του Γιάννη Ταγκαλέγκα, του απόντος για λόγους υγείας δημάρχου.

► Νικητής του αγώνα των 10000μ προσήλθε ο Βαγγέλης Μαλλιόγλου (γεν: 1983), ένας "γείτονας" δρομέας του ΑΑ "Ξενόδαμος" Αντίκυρας. Επίδοση 36:03. Αμέσως μετά τον τερματισμό του με δημόσιες δηλώσεις του τόνισε την παρουσία πολλών θεατών επί της διαδρομής και τη θερμή υποστήριξή τους! Δεύτερος τερμάτισε ο Τούμα Μπαγιούμι στην επιστροφή του σε αγώνες ύστερα από τετράχρονη αποχή. Επίδοση 38:08, πολύ καλή! Ακολούθησε ο Φώτης Ρηγόπουλος (γεν: 1973) του ΑΣΕΔΑΣ σε 39:35. Η Βάνα Σπύρου από το Βόλο, μία κυρία της F55, νίκησε στις γυναίκες σε 49:44. "Εκλεισαν" την τριάδα - 2η Σπυριδούλα Παλάντζα 1973 ΑΠΣ "Απόλλων" 50:03 και 3η Βάγια Τσιώλη 1973 ΑΚΟΛ/Aliartistas 50:21. Τερμάτισαν συνολικά 114 δρομείς = 97 άνδρες+17 γυναίκες.

► Το νέο δρομικό γεγονός ενταγμένο στη σειρά Sterea run οργάνωσε ο ΑΚΟ Λιβαδειάς με τα πολύπειρα στελέχη του και το δίκτυο υποστηρικτών/εθελοντών. Συνεργάστηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο ΟΠΑΣΤΕ και ο δήμος Λεβαδέων. Την στήριξή της προσέφερε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ανατ Στερεάς/Εύβοιας. Πολύτιμη βοήθεια κατά την διεξαγωγή προσέφεραν η τοπική ΕΕ Ερευνας και Διάσωσης, ο ΕΕΣ, η Ενωσης ΑΥ Βοιωτίας, η Αθλητική Ενωση Αστυνομικών Ελλάδος, η Τροχαία Λιβαδειάς και του ΕΣυΝ Βοιωτίας. Περισσότεροι από 320 δρομείς έλαβαν εκκίνηση ολίγα λεπτά μετά τις 20:30 στους δύο αγώνες 5 και 10 χλμ. Γιά την ακρίβεια 331 = 252 άνδρες+79 γυναίκες. Συνέβη έτσι μιά εντυπωσιακή πρεμιέρα του νέου δρομικού γεγονότος! Εξελίχθηκε ως μία δρομική γιορτή! Η διαδρομή μήκους 5χλμ κινήθηκε εντός του ιστού της πόλης και επί κεντρικών οδών με πέρασμα από σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στην ΒΑ άκρη της πόλης.

► Παραβρέθηκαν ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Γιάννης Περγαντάς αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, ο Ηλίας Μπουρμάς εντεταλμένος σύμβουλος επί των αθλητικών της ΠΣΤΕ, ο Αλέξανδρος Μητάς, ο Μάριος Σάκκος, ο Γιάννης Αποστόλου, ο Μιχαήλ Σαγιάννης αντιδήμαρχοι Λεβαδέων, ο Ηλίας Μπακούμης Αστυνομικός δ/ντής Βοιωτίας, κ.α. 

 

►Ο ναός της Αγίας Παρασκευής εστί ζωντανό μνημείο, έμβλημα της Λιβαδειάς. Εδώ συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της Στερεάς την 1η Απρ 1821, δλδ την επομένη της απελετθέρωσης της πόλης. Χοροστατούντων των επισκόπων Αθηνών, Σαλώνων και Ταλαντίου λειτουργήθηκαν, ορκίστηκαν πίστη στη συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα και έλαβαν ευλογία Θεού. Ο Αθανάσιος Διάκος και ο Βασίλης Μπούσγος κρατούσαν τη σημαία της επανάστασης. Με δύο λόγια όρισαν έστω τυπικά την εκκίνηση της στη Στερεά...Πολύ αργότερα και κατά την Γερμανική κατοχή έγινε τόπος θυσίας!  

► Ολα τα αποτελέσματα εδώ: https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=124d0e19e7ebca7d5824e61b1eda17e7&c=1&pp=98ec